Perifériás ellenállás a gyakorlat során

A perifériás ellenállás az erek ellenállását jelenti a véráramlásnak. A San Diegói Állami Egyetem szerint, amikor pihent, kis vér szállítódik nem működő izmokká az arteriol szűkület miatt. Azonban, amikor az izmok aktívvá válnak az edzés során, több vér képes áthaladni az arteriolák dilatálásával. Ez a nyitó és záró vagy perifériás ellenállás kissé változik a testmozgás típusával és intenzitásával.

Végezzen ritmikus aerob gyakorlást, például a perifériás ellenállás csökkenését a San Diego State University szerint. Ez azért történik, mert az izmok kiszolgálására szolgáló artériák tágulnak, hogy növeljék az izmok véráramlását. A washingtoni egyetem szerint a véráramlás akár húszszor is emelkedhet, mint egy izomgyakorlat.

Lassabb anaerob gyakorlatokat hajtson végre, mint például a súlyemelés, hogy növelje a perifériás ellenállást. A San Diego State University szerint az izmok összehúzódnak, amikor lassítják vagy megállítják a véráramlást a szöveteken, amíg újra nem pihentek. Ezért az összehúzódási időszak alatt, ami sokkal hangsúlyosabb az anaerob testmozgás során, a perifériás ellenállás nő.

Hosszú, tartós összehúzódási gyakorlatot hajtson végre, mint egy izometrikus edzés, hogy megtapasztalja a legmagasabb perifériás ellenállást. Például egy izometrikus gyakorlat, mint az áthidalás, megköveteli, hogy egy percig tartó összehúzódott izmokat tartson fenn. A kontrakciós periódus alatt a perifériás ellenállás nagyon magas, mert a kontrakció lelassul, és szinte megállítja a munkafolyamatban az izmok véráramlását.