Psyllium husks és diverticulitis

Sok ember apró tasakot fejleszt a nagybélben diverticula néven. Ezek a kis tasakok akkor fordulnak elő, amikor a vastagbél részei a bélfalon gyenge pontjain keresztül nyúlnak ki. Ha ezek a zacskók meggyulladnak, ez egy olyan állapotot eredményez, amely diverticulitis néven ismert. A divertikulitist étrendi változásokkal lehet kezelni vagy megelőzni, beleértve a psyllium hám használatát is.

A divertikulitisz a nagybélben található divertikulum irritációjából és gyulladásából ered. Az egyik leggyakoribb tünet, az Országos Cukorbetegség Intézet és az emésztõszervi és a vesebetegségek magyarázata a hasi fájdalom, amely történhet hirtelen vagy kialakulhat egy bizonyos idõ alatt. A divertikulitisz hányingert, hányást, lázot, hidegrázást, görcsöt és változást okozhat a bélbetegségekben. Belsõ vérzést vagy bélelzáródás kialakulását is okozhatja, amely megakadályozhatja a széklet kiválasztódását.

A divertikulitisz gyakoribb olyan területeken, ahol az emberek egy alacsony rosttartalmú diétát követnek, mondja a Mayo Klinika. Ha alacsony rosttartalmú diétája van, akkor a széklet szokatlanul száraz és kemény lesz, ami székrekedéshez vezethet. A székrekedéskor erőteljesebb erővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a bélmozgás, ami diverticulák képződéséhez vezethet. Ha meg akarja akadályozni a divertikulitist, meg kell növelnie a rostanyag mennyiségét az étrendben. A magas rosttartalmú diétát a diverticulitis kezelésére is felhasználhatjuk.

A Psyllium az oldható rostok általánosan használt formája. A Psyllium a Planttago ovata növényből származik – egy növény, amely hasonlít egy cserjefélékre, és elsősorban Indiában található, bár az egész világon nő. A Plantago ovata több ezer kis gélbevonatos magot termel, amelyeket psyllium huskaként betakarítanak. A Psyllium héja megduzzad, amikor vízzel érintkezik és gélt képez, ami alkalmas oldható szálak formájában.

Ha divertikulitisz van, orvosa javasolhatja, hogy naponta 3 és 5 g psylliumhuskát szedjen, a Marylandi Egyetem Orvosi Egyetemének jelentései. Mindig vegye be a psyllium-kiegészítőket vízzel, és győződjön meg róla, hogy a nap folyamán elegendő folyadékfogyasztást kap, mert különben a psyllium bejuthat az emésztőrendszerbe. Mindig ügyeljen arra, hogy napi 25 és 35 gramm rostot kapjon a diétájából, ha divertikulitisz van.

Divertikulitis tünetei

Diverticulitis és FIBER

Psyllium

Psyllium és Diverticulitis