Szóda és migrén

A migrénes fejfájás rendkívül fájdalmas és gyengeséges lehet. A migrénhez általában társuló tünetek közé tartozik egy lüktető vagy lüktető fájdalom, amely a fej egyik területén összpontosul. Hányingert vagy hányást is okozhat a migrén, migrénes betegek is rendkívüli érzékenységet mutatnak a fényre. Egyes szeszes italok egyes összetevői befolyásolhatják a migrénes fejfájás kialakulását vagy kezelését. Forduljon orvosához orvoshoz, ne pedig a migrén diagnosztizálásához vagy kezeléséhez.

A MayoClinic.com szerint bizonyos ételek és italok bizonyos emberek számára migréneket okozhatnak. A leggyakoribb migrén-kiváltó élelmiszerek közé tartozik a vörösbor, a sör, az idősebb sajt, a mononátrium-glutamát, az aszpartám, a csokoládé és a koffein. Emellett migrén is tapasztalható, ha éhezik vagy elhagyja az ételeket. Sok szóda tartalmaz koffeint és aszpartámot – koffein jelen van a kóla és borsos italokban, és az aszpartám gyakran jelen van az étrendben vagy a “könnyű” szódákban.

A National Institute of Health online orvosi enciklopédiája, a Medline Plus szerint egyes orvosi szakemberek a migréneket a páciens fejében a véredények szélességében bekövetkező változásoknak tulajdonítják. A kóla és a borsos tipusú szódákban található koffein tipikusan szűkíti a véredényeket a fejében és a testében. Tehát ha egy migrén a túlzottan dilatált véredények következménye, a koffeinmentes szóda potenciálisan enyhítheti a tüneteket. Ha a migrén a szűkült véredények következménye, a koffein valószínűleg rosszabbá teheti a migrén tüneteit.

A Medline Plus azt mondja, hogy a migréneket elsősorban genetikai tényezők okozzák. Bizonyos gének felelősek az agysejtek aktivitásának szabályozásáért. Ha migrénnel szenved, fontolja meg a szoros családtagok megkérdezését ugyanolyan állapotban, hogy megtalálják-e bizonyos típusú szódák migrénes kiváltását vagy enyhítését. Ha migrénje genetikailag meghatározva van, akkor valószínűleg megosztja a migrénindítót a szüleiddel vagy testvéreivel.

Migrén elleni gyógyszerek állnak rendelkezésre, ha nem tudják megszüntetni a migréneket az életmód és a táplálkozási változások egyedül. Forduljon kezelőorvosához a migrénes gyógyszerek és az egyéb, vény nélkül kapható vagy túlzott fogyasztású gyógyszerek közötti esetleges kölcsönhatásokról. Vegye figyelembe az alvási minták fontos szerepét a migrén okozásában vagy enyhítésében. Az alvásminta megváltozása migrénes csapadékot válthat ki, így elkerülje a koffeinmentes szódákat a rendszeres lefekvés idején. A koffeinmentes italok megzavarhatják az alvásmintáját, ami potenciálisan több migrént okozhat.

Élelmiszerindítók

Elméletek / A spekuláció

Egyéb elméletek

szempontok