A hús táplálkozási értéke

A hústermékek – köztük a marhahús, a sertéshús, a baromfi és a hal – a hat fő élelmiszercsoport valamelyikébe tartoznak. Bár fontos, hogy a hús részét képezi a napi étrendnek, húst kell fogyasztania – különösen a vörös hús – mérsékelten. Az American Heart Association azt javasolja, hogy a húsipari termékek napi fogyasztását 6 oz-ra korlátozzák.

Vitamin tartalom

A húskészítmények számos különböző vitamin-nyomot tartalmaznak. Ez tartalmazza az E-vitamint és a B-1, B-2, B-3 és B-6 vitaminokat. Az E-vitamin antioxidánsként szolgál, amely megakadályozza a szabadgyökök károsodását. Minden B-vitamin együtt dolgozik, hogy átalakítsa az ételt, amelyet eszik energiává. A B-1-vitamin elősegíti az egészséges izmok, idegek és egészséges szívet. A szervezet a B-2 vitamint használja vörösvérsejtek előállítására. A B-3-vitamin segít a jó emésztés elősegítésében. A szervezet a B-6 vitamint alkalmazza fehérje előállítására.

Ásványi tartalom

A húskészítmények több ásványi anyagot tartalmaznak, köztük magnéziumot, vasat és cinket. A szervezetnek magnéziumra van szüksége az erős csontok építésére és fenntartására. A vas segíti a szervezet vér oxigénszállítását. A cink fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Protein tartalom

A hús termékek kiváló forrása a teljes fehérjéknek. A teljes fehérjék olyan fehérjék, amelyek az összes olyan aminosavat tartalmazzák, amelyet a szervezetnek megfelelően kell működtetnie. A megfelelő fehérjefelvétel fontos az egészséges izmok, csontok, bőr, haj, vér, szervek és mirigyek előállításához és fenntartásához. A szervezet fehérjéket is használ fel a sérült sejtek javítására és új sejtek előállítására.

Telítetlen zsírtartalom

Egyes húskészítmények nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges telítetlen zsírokat, például az omega-3 zsírsavakat. Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, amelyek pozitív hatással lehetnek a szív-és érrendszeri egészségre. Az omega-3 zsírsavak hozzáadása az étrendhez segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszinteket, a vérnyomást és a trigliceridszinteket. Ez csökkentheti a cardiovascularis betegség kialakulásának kockázatát vagy az aritmiát. Az American Heart Association szerint a halak, mint a lazac, a hering és a pisztráng a legmagasabb omega-3 zsírsavak szintje.

Telített zsírtartalom

Egyes húskészítmények, például sertés, bárány, marhahús, kolbász, ebédlő és hústermékek, mint a máj, magasan tartalmaznak egészségtelen telített zsírokat. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy 3,5-oz. A sovány marhahús kevesebb, mint 4,5 g telített zsírt tartalmaz. A túl sok telített zsír étkezés növeli a magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A húsdarabok zsíros részei a legteljesebb zsírt tartalmazzák. A zsírbevitel csökkentése érdekében válasszon a legszilárdabb húsdarabok közül, mint a sültek, a szeletek, a sertéshús, a bőr nélküli csirkemell, a pulykahúsdarabok, a sovány marhahús és az alacsony zsírtartalmú ebédhús.