Fájdalom és duzzanat a vállakban, karokban és kezekben

A vállakban, a karokban és a kézben fellépő fájdalom és duzzanat sokféle tünet lehet, például az ízületi gyulladás, a traumás sérülés vagy a betegség. Kezelőorvosa a neme, kora és a tünetek alaposabb vizsgálata alapján diagnosztizál. Például az izületek duzzanata lehet az ízületi gyulladás típusa, míg az izmok duzzanata törés vagy sérülés lehet.

A traumás bukás vagy a fújás a vállához szigorúan kialakuló ízületi zavarokat okozhat, amely fájdalmat, duzzanatot és bizsergést okoz a vállban, a karban és a kézben. A sztreccsikuláris ízület a vállban van és részben felelős a váll és a törzs közötti mobilitásért. 2008-ban a “Canadian Journal of Surgery” kiadott egy jelentést, amely jelzi, hogy mivel a sztricocleáris ízületi diszlokáció nem gyakori, gyakran rosszul diagnosztizálódik. A sérülés pontos helyétől függően a komplikációk közé tartoznak a légzési problémák, érrendszeri sérülések, idegkárosodás, nyelési problémák, sőt a halál is.

A karpantikus alagút a csuklóban olyan idegek, amelyek a kézmozgást és az érzést szabályozzák. Az idegi ismétlődő stressz, amely a belső csuklóból az alkarhoz vezet, karpantalan alagút szindrómát okozhat. Az irritált inak is sűrűsödhetnek vagy megduzzadhatnak a carpalis alagútban, és megnyomják a középső idegeket. A tünetek közé tartozik a fájdalom és a duzzanat, amely sugárzik a váll és a kéz között, valamint égési sérüléseket, bizsergést, viszketést és zsibbadást. A tünetek egy vagy mindkét kezében előfordulhatnak. Az orvosi állapotok, mint például a túlélő agyalapi mirigy, a hypothyreosis és a reumás ízületi gyulladás, szintén carpal tunnel szindrómát okozhatnak.

Komplex regionális fájdalom szindróma, vagy CRPS, egy krónikus fájdalom rendellenesség, amely jellemzően érinti a végtagokat. A CRPS-t intenzív égő vagy fájdalmas fájdalom és dagadtság jellemzi a karon vagy a kézben, az ízületi merevség, az izomgörcsök és a gyengeség. Egyéb tünetek közé tartozik a bőr elszíneződése, hőmérsékletváltozás, izzadás és érzékenység az érintett területeken. A CRPS gyakran sérülést vagy betegséget követ.

Ha a tünetei enyhék, akkor fájdalmat kezelhet és csökkentheti a duzzanat túlterhelés elleni gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, mint az ibuprofén vagy az aszpirin. Hideg sűrítés vagy jég alkalmazásával a duzzanat enyhülhet, és a hő enyhítheti az izmokat és a görcsöket. Ha a fájdalom és a duzzanat kezelhetetlen, vagy ha néhány napnál tovább tart, hívja orvosát.

Sternoclavicularis diszlokáció

Carpalis alagút szindróma

Komplex regionális fájdalom-szindróma

Kezelés