Kell gyümölcsöt és zöldséget keverni?

A legtöbb egészséges táplálkozási terv arra ösztönzi Önt, hogy több gyümölcsöt és zöldséget eszik, de egyesek azt ajánlják, hogy ne együttélje őket. Az ilyen diéták azt tanácsolják, hogy a rossz élelmiszer-kombinációk fogyasztása mérgezõ lehet, vagy megakadályozhatja testsúlycsökkentõ erõfeszítéseit. Bár a nap különböző időpontjaiban gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasztanak, az is jó, ha együtt eszik, különösen akkor, ha ez az egyetlen módja annak, hogy megfeleljen az Ön igényeinek.

A gyümölcsöket és a zöldségeket táplálékban gazdag ételeknek tartják. Mindkettő változó mennyiségű egészségtámogató alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük az A és C vitaminokat, a káliumot és a rostot. A két fontos táplálkozási különbség a szén és a fehérje tartalma. A gyümölcsök nem tartalmaznak fehérjét, de magas szénhidrátban és cukorban találhatók. A zöldségek alacsonyak a szénhidrátben, kivéve a keményítőtartalmú zöldségeket, például a borsót és a burgonyát. Alacsony a cukor, és tartalmaznak fehérjét. A táplálkozási összetétel különbségei lehetnek az alapgondolatok, amikor nem eszik őket egyszerre.

Az étrend-kombinátorok azt mondják, hogy nem szabad gyümölcsöt enni más ételekkel, mert gyorsan emésztik és erjednek a gyomorban, ha más ételt fogyasztanak. Ennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy támogatnánk ezt az élelmiszer-kombinációs szabályt. Gyümölcsök és zöldségek emésztése kezdődik a szájban, ahol a nyál enzimje elkezdi lebontani a szénhidrátokat. A rágott étel a gyomrába kerül, ahol minden össze van keverve, és a savas és fehérje enzimek elkezdik a fehérjetartalmat lebontani a zöldségekben. A vékonybélben más enzimek lebontják a gyümölcsökből és zöldségekből származó szénhidrátokat a glükóz és a növényi fehérje peptidekké és aminosavakká. Ezután felszívódik a vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt a véráramba. A szervezet képes kezelni a különféle tápanyagok különböző típusú élelmiszerekből történő emésztését egyidejűleg. Nem emésztik fel a szénhidrát gyümölcsből, mint a zöldségekből származó szénhidrát.

A legtöbb amerikai nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget, a “Dietary Guidelines for americans, 2010” kiadvány szerint. A napi gyümölcs- és zöldségszükségleteinek kielégítése nemcsak növeli az egészség-elősegítő tápanyagok bevitelét, hanem csökkenti a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is. A gyümölcsök és a zöldségek szintén alacsonyak a kalóriákban, ha hozzáadott zsírt vagy cukrot nem tartalmaznak, ami segíthet könnyebbé tenni a fogyást és megtartását. Legalább 2 1/2 csésze gyümölcsöt és zöldséget kell naponta fogyasztania, együtt vagy külön-külön, hogy megnézze az egészségügyi előnyöket, “Diétás iránymutatások az amerikaiak számára, 2010.

Egy vagy két kivétel van egyszerre a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztására. Ha ezek együttes fogyasztása hasi fájdalmat vagy emésztési zavarokat okoz, előfordulhat, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket külön is elfogyasztja. Ezenkívül, ha gondosan kell eljárni a szénhidrátmennyiséggel, amelyet étkezés közben fogyaszt, hogy segítsen a cukorbetegségben a vércukorszint szabályozásában, akkor előnyben részesítheti a keményítőtartalmú zöldségeket és a gyümölcsök egyidejű fogyasztását. Ez segíthet az étkezés során a carb bevitelének szabályozásában. Mindkét kivétel személyes preferencián alapul.

Gyümölcs – és zöldségtáplálkozás

Gyümölcs – és zöldség – emésztés

A gyümölcsök és a veggies megszerzése

A kivételek