Nem specifikus colitis diéta

A nem specifikus vastagbélgyulladás sporadikus állapot, amely a vastagbél bármely gyulladására utal. Az elsődleges tünet vérrel vagy nyálkahártyával járó hasmenés. Amikor a vastagbél normálisan működik, a vastagbél idegei és izmai képesek együtt működni a megfelelő emésztéshez és kiválasztáshoz. A vastagbél belső vastagsága gyulladt, és képtelen a helyes működésre. Bár a vastagbélgyulladásnak nincsenek ismert okai és semmilyen gyógymódja, a betegségre jellemző táplálékok kimutatták, hogy segítenek a tünetek enyhítésében.

Szénhidrát

A specifikus szénhidrátdaganat vagy SCD-terv szerint a “szénhidrátok a legnagyobb hatást gyakorolják a bél mikrobákra (élesztő és baktériumok), amelyekről úgy gondolják, hogy részt vesznek a bélrendellenességekben.” Az SCD-terv az emésztőszervi betegségek köré épül, és elősegíti a gabona-, laktóz- és szacharózmentes rendszert. Az alapelv az, hogy olyan speciális szénhidrátokat válasszon, amelyek minimális emésztést igényelnek. Ebből a táplálkozási tervből minden gabonát tilos. A Crohn’s és a Colitis Foundation of America azt állítja, hogy az SCD-tervet nem támogatja tanulmányok és bizonyított eredmények. Míg az alapítvány egyetért azzal, hogy “a gyengén emészthető szénhidrátok csökkentése csökkentheti a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek gáz-, felnagyobbodását, görcsökét és hasmenését”, azt állítja, hogy “nem ugyanaz, mint a gyulladás csökkentése vagy a betegség .

folyadékok

A Westchester Digestive Disease Group meghatározza a hasmenést, mint a bélmozgást, amely több mint nyolc uncia vizet tartalmaz. Fontos, hogy a nem specifikus vastagbélgyulladásban szenvedő betegek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztanak, lehetőleg vízzel, mivel az elsődleges tünetek a hasmenés. A hasmenéses betegek gyakran kapnak vesekőst, ha a folyadékbevitel nem megfelelő. A Mayo Clinic azt javasolja, hogy tartózkodjanak távol az alkohol és a koffeinmentes italoktól, mivel tüneteik rosszabbak lehetnek.

A kiegészítők

A kiegyensúlyozott étrend szerepet játszik a colitis tüneteinek enyhítésében, bár a jó táplálkozás mindenki számára fontos. Gyakran hasmenéssel vagy gyulladásos bélbetegségekkel, felszívódással vagy alultápláltsággal jár. Az élelmiszerekben található tápanyagok felszívódása és előnye korlátozott, különösen akkor, ha az étrend korlátozott. A multivitaminok adagolása segíthet hiányzó tápanyagok elfogyasztásában az étrendből. A Crohn-betegség és a Colitis Alapítvány szerint a gyógyszerek általában hatékonyabbak a jól táplált emberek számára.

Élelmiszer-intolerancia

Néhány nem specifikus colitis-betegségben szenvedő ember szenved étkezési intoleranciában. Mivel az emésztőrendszer nem működik optimális szinten, megnehezíti bizonyos élelmiszerkategóriák emésztését, például tejtermékeket, szóját vagy búzát. A Mayo Clinic honlapja azt sugallja, hogy ha laktóz intoleráns, akkor szeretné korlátozni vagy kiküszöbölni a tejterméket az étrendből. Az SCD-terv a szénhidrátok eltávolításán alapul. Több forrás sugallja a zsíros ételek korlátozását vagy megszüntetését.

szempontok

A Crohn-betegség és a Colitis Foundation of America szerint az étrendi ajánlásokat minden egyes személyre szabni kell, hiszen nincs olyan speciális táplálkozás vagy táplálkozási terv, amely minden colitis-szenvedő beteg számára működik. A betegség idővel változik, és az étrendnek ezt is tükröznie kell. A Mayo Clinic honlapja szerint a kisebb étkezések gyakran a nap folyamán is segíthetnek a tünetek enyhítésében.