Táplálékkiegészítők az idősek tömeggyarapodásának elősegítésére

Sok idős ember küzd a véletlen fogyás miatt. A probléma megragadása és kijavítása kulcsfontosságú, mivel az önkéntelen súlycsökkenés izompazarláshoz vezethet, és növelheti a betegség kockázatát. A hirtelen, drasztikus fogyás jelezheti a súlyosabb egészségi állapotot, és azonnali orvosi ellátást igényel. A legjobb a klinikai dietetikus vagy más egészségügyi szolgáltató számára, hogy végezzen értékelést annak megállapítására, hogy szükség van-e táplálékkiegészítőkre. Ha igen, akkor általában egy ideiglenes intézkedés, amíg az ok hátráltatja.

A véletlen súlyvesztés okai az időseknél

Mielőtt megfontolná a táplálékkiegészítőket a kalóriabevitel növelése és a súlygyarapodás elősegítése érdekében, próbálja meg meghatározni a súlycsökkenés alapját. A legjobb, ha egy egészségügyi szolgáltató segít ebben a megállapításban, és eldönti, hogy kezelhető-e vagy kezelhető-e. Különböző mögöttes problémák súlyos veszteséget okoznak az időseknél. A szag és az ízérzék természetes módon csökken a korral, ami gyakran csökkenti az élelmiszer iránti érdeklődést. Ráadásul az idősebb emberek szociálisan visszavonulnak vagy depressziósak is – ezért az étvágyhiány tünet. A rosszul illeszkedő fogpótlások és nyelési rendellenességek, amelyek kihívást jelentenek, más olyan bűnösök, akik a kalóriabevitel csökkenését, másfelől pedig a súlycsökkenést okozzák. Bizonyos gyógyszerek szerepet játszanak a véletlen fogyásban az időseknél is.

Táplálékkiegészítők felvétele a testsúlygyarapodásra

Az idősebb felnőttek táplálékkiegészítői porok, tiszta folyadékok, pudingok és rázkódások formájában jönnek létre. Hozzáadnak kalóriákat és tápanyagokat, amelyek segítenek a súly javításában és a táplálkozási hiányosságok megelőzésében. Ha folyékony táplálékkiegészítőt választ, függetlenül attól, hogy tiszta folyadék vagy rázza-e, vigye az étkezések között a hozzáadott kalóriák formájában. A folyékony táplálékkiegészítők nem étkezés helyettesítésére szolgálnak, kivéve, ha a rágás megakadályozására alkalmas orvosi állapot jelen van. Általában a porok a fehérje fokozására irányulnak, ami akkor előnyös, ha az izompazarlás problémát jelent. A táplálékporban lévő fehérje nagyobb arányban segíti a sovány tömeg megőrzését, amely természetesen csökken a korral, és csökken, ha a személy alultúl. Adjunk táplálékporokat nedves ételekhez, például levesekhez, pörköltekhez, burgonyapürével és pudingokkal, hogy fokozzuk a fehérjetartalmat. A folyadék tisztasága jó lehetőség azoknak az időseknek, akik nem élvezik a tejitalot, mivel a rázás tipikusan tejjel tartalmaz. A tiszta folyadékok ízesítettek és vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsulnak, éppúgy, mint a rázkódások. A táplálkozási pudingok további lehetőséget kínálnak, hogy elfogyaszthassanak vagy étkezzenek. A folyadékokhoz és a porokhoz hasonlóan a pudingok extra vitaminokat, ásványi anyagokat és kalóriákat tartalmaznak a potenciális hiányosságok kijavítására és a súlygyarapodás elősegítésére. Mindig táplálékkiegészítőket tartsanak az egészségügyi szolgáltató irányítása alatt.

Táplálékkiegészítő italok

Táplálékszerű italok a rázás formájában a leggyakoribb kiegészítők az idősek számára, akiknek bajuk van elég kalóriát kapni. Úgy tervezték őket, hogy segítsenek táplálkozási igényeinek kielégítésében. Például egy ilyen rázás 220 kalóriát, 9 gramm fehérjét és 26 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz adagonként. Sok márka ízesített lehetőségeket kínál, például mogyoróvaj vagy csokoládé. Egyes táplálkozási italok, különösen az ízesített fajták sok cukrot adnak, figyelmeztet a Harvard Health Publications. Egyes esetekben a házi készítésű, élelmiszer alapú gyümölcsös sütemény jobb lehetőséget kínál a Harvard Health Publications szerint. Lehetséges fehérjen gazdag összetevők közé tartozik a görög joghurt, a tej vagy a szójatej. A tejsavóból, a szójababból vagy a kenderből készült gyümölcshúzóval egy por alakú tejet vagy egy fehérjetartalmat lehet hozzáadni, amely növeli a fehérje szintjét, ami általában a kereskedelmi táplálékkiegészítőkben található. A mogyorós gombák hozzáadásával a gyümölcshúzóval növelhető a kalória, a zsír és a fehérje tartalma is. Beszéljétek meg házi készítésű italok elkészítését orvosával vagy dietetikusával.

Egészséges étkezés az időseknek

Mindig a legjobb, ha tápanyagokat kapnak az élelmiszerből, ezért erőfeszítésre van szükség az étvágy növelése érdekében. Miután a mögöttes ok orvosolódott, fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étkezési szokások fenntartása. A nem megfelelő kalóriabevitel következetes tényező a véletlen fogyásban az időskorúaknál, a tanulmány szerint a 2015. januárjában közzétett “Jelenlegi vélemény a klinikai táplálkozás és a metabolikus ellátás” című tanulmány szerint. Az időseknek különböző kalóriatartalmuk van, mint a fiatalabb társaik. Az 50 évesnél idősebb ülő nő körülbelül 1600 kalóriát igényel, míg egy ülő embernek körülbelül 2000-2.200-ra van szüksége, a National Institutes of Health szerint. Az aktív időseknek még többre van szükségük: gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, tejterméket, sovány húsokat és halat készítsenek a szokásos táplálékkapcsokból. Ha az időskorúaknak nehézségei vannak ahhoz, hogy elegendő kalóriát kapjanak, adjunk hozzá több kalóriatartalmú, mégis tápláló ételeket, mint például cukrot, avokádót, dióféléket és vetőmagokat, valamint teljes kiőrlésű rizst. Néha egy kis kalória-koncentrált ételkészlet, mint ezek, mindent megtehet.