A nitrátok vízben történő mellékhatásai

A nitrát a természetben előforduló nitrogénformájú, sok talajon található. Dr. Elson Haas, a “Tartózkodó Egészséges táplálkozással” című közlemény szerint a nehéz mezőgazdasági szennyeződésekkel rendelkező talajok gyakran magas nitrátszintet mérnek, és a magas szintek különböző egészségtelen mellékhatásokat okoznak.A Colorado State University azt mondja, hogy magas nitrátok fordulnak elő, , A műtrágyák és a pusztuló növényi források jelennek meg, a nitrátok forrásai közé tartoznak az állati takarmányok, a szennyvízrendszerek és a trágya.

csecsemők

A hat hónaposnál fiatalabb gyermekek hajlamosabbak a methemoglobinémia vagy a kék baba szindróma kialakulására, amikor magas nitrátvizet fogyasztanak, mondja a Colorado State University. Az állapot a nitrátmérgezés egyik formája. A nitrátok a gyomorban nitritekké alakulnak át bélbaktériumok, különösen csecsemők között, mivel a gyomorsavuk nem olyan erős, mint a felnőtteké. A nitritek megváltoztatják a hemoglobint, amely felelős a vérben lévő oxigén szállításáért. A hemoglobin a methemoglobinra változik, és az oxigén nem szállítható tovább, ami oxigénhiányhoz vezet. A PubMed Health szerint a csecsemők, akik nagy mennyiségű nitrátot vagy betegségben gazdag zöldséget fogyasztanak, jobban fogékonyak a betegségre.

felnőttek

A felnőttek nitrát mérgezést is vállalhatnak. Ha a gyomrod alacsony gyomorsavszintet produkál, vagy hiányzik a normális enzim, amely a hemoglobinszintet megváltoztatja, akkor nagyobb a kockázata. Mégis, a legtöbb felnőtt képes elég nagy mennyiségű nitrát fogyasztására káros hatások nélkül, Colorado State University szerint. A legtöbb nitrát fogyasztása nyers vagy főtt zöldségek fogyasztásával történik, majd vizelettel távolítják el.

Tünetek és kezelés

A nitrátmérgezés leggyakoribb tünete a kék bőrszín a szem és a száj körül. Légzési nehézség és légzési nehézség léphet fel. További tünetek közé tartozik a fejfájás és a fáradtság. A metilén kék gyógyszert adják be az állapot megfordításához. A PubMed Health szerint az aszkorbinsav adagolása csökkentheti a methemoglobin felépülését is. Az alternatív terápia és a kezelés magában foglalja a hyperbaric oxigénkamrákat vagy vérátömlesztéseket.

Megelőzés

Haas szerint a terhes nők vagy a hat hónapos kor alatti csecsemőkkel rendelkező vidéki háztartásoknak gyakran ellenőrizniük kell nitrátszintjüket otthonuk ivóvízében. A nitrátot nem lehet kóstolni vagy szagolni. Ha nagy mennyiségeket észlelnek, a fordított ozmózisú vízrendszerek vagy desztillációs rendszerek eltávolíthatják a fölös nitrátokat. A helyi egészségügyi osztályok és a magánvízi szakosodott vállalatok gyakran tesztelik a nitrátszennyezést, ingyen vagy kis díjat.