Alultápláltság és színvesztés az íriszben

Az alultápláltság a szervezetet kiszolgáltatja a fertőzések és betegségek széles körének, amelyek közül néhány befolyásolhatja a szemét. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya nem változtatja meg a szeme színét, de hozzájárulhat olyan körülményekhez, amelyek megváltoztatják azt, hogy az írisz tükrözi a fényt, ami más szemszín megjelenését eredményezheti.

Szem színe

Az Ön szemszíne a pigmentsejtek két típusából származik az irisban. A melanin barna színt ad és a lipokróm barnás sárga színt ad. Ha nagyon kevés ilyen pigmentről van szó, akkor a fény, amely eltalálja a szemed, kölcsönhatásba fog lépni a szálak természetes szürkés színével, és kék színű lesz. A pigmentek nagyobb mennyiségben termelnek zöldséget és mogyorót, míg a pigment nagyon sűrű koncentrációja mély barna szemet kölcsönöz. A legtöbb embernek pigmentsejtje van az íriszek elülső és hátsó részében, de ha ritka az ember, aki nem, a szeme hátsó falában lévő apró vérerek vörös színe tükrözheti az íriszeket És keverje össze az elülső pigmenttel, ami lila vagy aqua szemmel is megjelenhet. Bizonyos esetekben ez a visszaverődés csak a külső szélén látható, így lehet, hogy kék szeme barna gyűrűvel van körülvéve.

Benign Eye Color változás

A csecsemő szemszíne általában változik, ahogy a gyermek fejlődik. A csecsemők, különösen a kaukázusi csecsemők gyakran kevés vagy egyáltalán nem pigmenttel születtek a szemükben, de a napfénynek való kitettség melanocitákat vált ki, hogy növekvő mennyiségű pigmentet eredményezzen addig, amíg az írisz eléri a felnőtt színét a 3. életév körül. Az iris pigmentáció nem változik egészséges felnőttekben , De ha világos színű szeme van, a ruházatból vagy a sminkből származó színek kölcsönhatásba léphetnek az írisz által visszatükröződő fénykel, és a szeme időnként megváltoztathatja a színt. A körülötte lévő világítás megváltozása szintén megváltoztathatja a szeme fényviszonyait. Továbbá ha beteg vagy stresszes, a szeme a sötétség vagy a pigmentáció eloszlásának megváltozása miatt a normálisnál világosabbnak vagy sötétebbnek tűnhet. A tudósok még nem fejlesztették ki ezt a folyamatot.

Betegség

Egyes betegségek megváltoztathatják a pigmentáció eloszlását a szemében. Két fajta glaukóma – pigmentáris glaukóma és hámlasztási szindróma – az írisz hátulján lévő pigmentdarabok darabolását okozzák, és a szem csatornájába helyezik őket, ami nyomást gyakorol a szemen belül. Ahogy a pigment elpirul, az írisz színe könnyebb. Magas koleszterin, vagy hiperlipidémia is megváltoztathatja a szeme színét. A koleszterin felhalmozódása fehér vagy világos gyűrűként jelenhet meg a szeme körül. Az étrend megváltoztatása a zsírbevitel csökkentése érdekében elősegítheti a koleszterinszint csökkentését és megakadályozhatja az ilyen gyűrűk felépítését az íriszek körül. Sérülés vagy fertőzés is okozhat pigment elvesztését az írisz hátulján.

Alultápláltság

Dr. Meghan Lambert a Brown Centerben a Advanced Vision Care-ről elmondta, hogy bár az alultápláltság és az írisz színének megváltozása között nincs közvetlen kapcsolat, az alultápláltság veszélyeztetheti az Ön immunrendszerét, ami sebezhetővé teszi a fertőzést. A szemfertőzések a szaruhártya – a szem normálisan átlátszó külső rétege – hegesedését eredményezhetik, és ez a sötét színű iris kéknek tűnhet, bár a pigmentáció valóban nem változik. Ennél is fontosabb, hogy a táplálkozás hatással van a teljes egészségre. Az A-vitamin hiánya a fejlõdõ országokban a megelõzõ vakság legfõbb oka, a KidsHealth.org információs weboldal szerint.