A magnézium jó mi?

A magnézium segít a szervezetnek szintetizálni a DNS-t, RNS-t és az antioxidáns glutationot. Aktívan részt vesz kalcium- és káliumionok szállításában a sejtmembránokon keresztül. Az elektrolit transzport rendszerekben játszott szerepe révén a magnézium befolyásolja a testi funkciókat, például a szívritmust, az izomösszehúzódást és az idegimpulzusok vezetését. Az ásvány az egészséges csontszerkezethez, az energiatermeléshez, a glikolízishez és az oxidatív foszforilációhoz is elengedhetetlen. A magnézium napi követelményeinek kielégítése – amely a férfiaknál 400 milligrammról 420 milligrammra és 310 milligrammról 320 milligrammra nőies – a diéta révén más előnyöket is kínálhat.

A hipertenzió a szívbetegségek és a stroke legfőbb kockázati tényezője. A gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú vagy nem zsíros tejtermékek és kevesebb zsírsavtartalmú étrend általában jelentősen csökkentette a szisztolés vérnyomást 5,5 mm higannyal és a diasztolés vérnyomást 3,0 milliméter higannyal, a 2006-os tudományos közlemény szerint. American Heart Association a Hypertension című folyóiratban. Ez az étrendi megközelítés, a Stop Hypertonia vagy a DASH diétás táplálkozási módszereknek nevezett magnézium és egyéb tápanyagok, például a kalcium és a kálium, gazdag táplálkozási módszert tartalmaznak.

A magas diétás magnéziumfelvétel csökkentheti a stroke kockázatát, állapítja meg a táplálékkiegészítők hivatalát. Az “American Journal of Clinical Nutrition” című, 2012. februári számában közzétett hét prospektív vizsgálat metaanalíziséből kiderült, hogy a magnézium étrendi bevitel 100 milligramm-napi növekedése 8 százalékkal csökkentette a rizikó kockázatát Teljes stroke – különösen ischaemiás stroke esetén. A magnézium jó forrásai közé tartozik a diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és zöld leveles zöldségek. Azonban több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük az étkezési magnézium szív egészséghez való hozzájárulását, jegyzi meg az Étrend-kiegészítők Hivatala.

A magnéziummal gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, a nyolc, a “Belső Orvosok Archívuma” című, nyolc prospektív kohorszvizsgálatának 2007. májusi metaanalízise szerint. A magnézium cukorbetegség elleni védő hatása annak szerepe lehet A glükóz anyagcserében, beszámol a táplálékkiegészítők hivataláról. A vér magnéziumhiányos hipomagnesémiája az inzulin rezisztenciát rosszabbá teheti. Az inzulinrezisztencia gyakran előzi meg a cukorbetegség kialakulását. A cukorbetegség a vizeletben a magnézium megnövekedett elvesztéséhez vezet, és az ezt követő magnézium hiánya gátolhatja az inzulinszekréciót és az akciót, ezáltal bonyolultabbá teszi a cukorbetegséget.

A magnézium létfontosságú szerepet játszik a csontképződésben és szabályozza az oszteoblasztok és osteoclastok aktivitását. Az osteoblasztok azok a sejtek, amelyek új csontot alkotnak, míg az osteoclastok olyan sejtek, amelyeknek a funkciója a csont újrafelhasználása. A magnézium hatással van a mellékpajzsmirigy hormon kiválasztására és a D-vitamin aktív formájának előállítására is, amelyek mindegyike segít a csont homeosztázis szabályozásában. Az idős férfiakban és nőkben a magnéziumfelvétel és a csont ásványi sűrűsége közötti szignifikáns pozitív összefüggést egy 1999. áprilisi, az “American Journal of Clinical Nutrition” című tanulmányában találtak. Számos eredmény utal arra, hogy az alacsony magnéziumszint kockázati tényező lehet az osteoporosisban , A táplálékkiegészítők hivatal szerint.

Enyhíti a magas vérnyomást

Csillapítja a stroke kockázatot

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Kezeli a csontritkulásokat