Burgonya vs. szemek és fitinsav

A növények természetesen tartalmaznak fitinsavat, ezért ha gabonát vagy burgonyát eszel, fitinsavat kapnak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal együtt. A fitinsav előnyös, mivel teste az inozitot termeli, ami segít a zsírok metabolizálásában és az izmok és idegek működésében. A legyengüllyedésben a fitinsav kötődik az ásványi anyagokhoz az emésztőrendszerben. Amikor ez megtörténik, a szervezet nem képes elnyelni és használni az ásványi anyagokat.

Fitinsav áttekintése

A növények a foszfor növekedésétől és növekedésétől függenek, ezért fitinsav formájában tárolják. Az Ön által fogyasztott fitinsav hozzájárulhat a csontok építéséhez szükséges foszforhoz, de csak a teljes foszfor körülbelül felét fogja fel, mivel az embereknek hiányzik a fitinsav lebontásához szükséges enzim, jelentette a Linus Pauling Intézet. A gabonából és a burgonyából származó fitinsav egészségproblémát okozhat, mivel természetesen kötődik vashoz, kalciumhoz, cinkhez, káliumhoz és magnéziumhoz. A fitinsavval kötött ásványi anyagok nem szívódnak be a véráramba, és ez veszélyeztetheti az ásványi hiányt, különösen ha vegetáriánus étrendet követ.

Összeg a gabonákban Vs. Krumplik

A szemek a fitinsav egyik legfontosabb forrása, de a talajtól és a termesztési körülményektől függően különböző mennyiségeket tartalmaznak. A búzakorpa, a rizskorpa, a búzacsíra és a vadrizs a leginkább fitinsavat tartalmaz, bárhol 1 grammos és 9 gramm 100 gramm nyers szemcsében. Mivel minden egyes gabonának más súlya van, a 100 gramm a 2/3 csésze nyers vadrizsből körülbelül 2 csésze nyers búzakorpa. A burgonyának ugyanolyan fitinsavtartalma van, mint a fehér rizs és a zab, ami 1 gramm vagy annál kevesebbet tartalmaz 100 gramm nyers táplálékra. Az édesburgonya azonban nem tartalmaz fitinsavat, a Weston A. Price Alapítvány szerint.

Előkészítő technikák A fitinsav csökkentése

A főzésből származó magas hőmérséklet csökkentheti a fitinsav mennyiségét a gabonákban, de nem burgonyával. A főzött, sült és mikrohullámú burgonya ugyanolyan mennyiségű fitinsavat tartalmazott, mint a nyers burgonya, a 2004-es “Élelmiszer-összetétel és -elemzés” című jelentésének megfelelően. A fitinsavat a magok áztatásával vagy csíráztatásával csökkentheti. A grain és a burgonya alapú lisztek esetében az élesztőből a tejes tészta lebontja a fitinsavat, ami csökkenti az ásványi anyagok kötődéséhez rendelkezésre álló mennyiséget. A feldolgozott liszt kevesebb fitinsavat tartalmaz, mivel az őrlés eltávolítja a korpát, és a legtöbb fitinsav felhalmozódik. Sajnos a feldolgozott szemek szintén elveszítik a rostokat és egyéb lényeges tápanyagokat.

Diétás tippek a fitinsav ellensúlyozásához

A fitinsav hatását ellensúlyozhatja olyan ételek fogyasztásával, amelyek C-vitamint tartalmaznak, valamint a magas fitinsavtartalmú élelmiszerek. A C-vitamin jelentősen javítja a vas típusának felszívódását a növényekben, a nemheme vasat, amely különösen fitinsavra érzékeny. A C-vitamin legjobb forrása a paradicsom, az édes paprika és a brokkoli. A brokkoli természetes előkészítés a sült burgonyához. Próbálja meg a paradicsomot és az édes paprikát töltött csirkével és vad rizszel vagy barna rizszel, gombával és petrezselyemmel. Növelheti a kalcium felszívódását a probiotikumok fogyasztásával a maggal vagy burgonyával. Akár joghurtot vagy erjedt ételeket is tartalmaz az étkezéssel, vagy kiegészítőket, a baktériumok segíthetnek megakadályozni a fitinsavat, ami növeli a kalcium felszívódását a 2014. januári “Tudományos Világnapló” áttekintése szerint.