Metformin vs januvia a súlycsökkenésért

A 2-es típusú cukorbetegségben és az inzulinrezisztenciában diagnosztizált betegeknél a metformin és a Januvia a szervezetben hasonlóan működnek a vércukorszintek szabályozásával és a szervezet saját inzulin használatával. A metformin a Glucophage nevű gyógyszer, melyet a Bristol-Myers Squibb gyárt és ad el. A szitagliptin a gyógyszer neve Januvia számára, amelyet a Merck Pharmaceuticals gyárt és ad el. Az elhízás és a testmozgás hiánya hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához. Az inzulinrezisztencia csökkentése előnyökkel jár, ami csökkentheti az éhínséget és a fogyást.

Glükóz és inzulin

Az emberi szervezet elsődleges forrása a glükóz. Az étel, amelyet eszel, glükózgá alakul, amelyet vércukornak is neveznek. Amikor a vércukor mennyisége megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint termel, hogy segítse a sejteket a glükóz felhasználásában. Amikor az inzulin szint emelkedik, a vércukorszint feleslegét testzsírként tárolják. A Mayo Clinic szerint az inzulin és a súlygyarapodás gyakran együtt járnak. A gyógyszeres kezeléssel az inzulinszintek normalizálhatók, esetleg megállítva a súlygyarapodást.

Inzulinrezisztencia

Az Országos Egészségügyi Intézmények kijelentik, hogy az inzulinrezisztencia olyan állapot, amelyben a szervezet inzulint termel, de nem használja megfelelően. Ha inzulinrezisztensek, az izom-, zsír- és májsejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Ennek eredményeképpen a szervezetnek több inzulinra van szüksége, hogy segítsen a glükóz bejutni a sejtbe. Ez az inzulin-növekedés gyakran olyan személyeket okoz, akik inzulinrezisztensek az extra kilogrammokra, mivel több glükóz tárolható.

metformin

Az Országos Egészségügyi Intézet Medline Drug Library kimondja, hogy a metformin segít a vércukorszint szabályozásában. Csökkenti az Ön által elfogyasztott glükóz mennyiségét és a máj által termelt glükóz mennyiségét. A metformin javítja a szervezet válaszát az inzulinra.

Januviát

A Januvia vagy a szitagliptin DPP-4-inhibitorként van besorolva, ami egy kicsit más, mint a metformin. A Januvia lényegében ugyanazt teszi, mint a metformin, csökkentve a vércukorszintet és javítva a szervezet válaszát az inzulinra.

Kutatás

Az American Journal of Psychiatry által közzétett tanulmány szerint a metformin, amelyet a nem inzulinfüggő diabéteszben szenvedő betegeknél a vércukorszint szabályozására írtak fel, beszámoltak arról, hogy az inzulinrezisztenciával jellemezhető betegcsoportok többségében súlycsökkenést okoznak. A National Institutes of Health azt mondja, hogy a Januvia vagy a szitagliptin serkenti az inzulin szekréciót, ha magas vércukor jelen van, és gátolja a glukagon szekréciót. A klinikai vizsgálatokban azonban súly semleges. A tudományos vizsgálatok alapján a metformin nagyobb súlycsökkenési potenciállal bír.