N-acetil cisztein és terhesség

Az N-acetil-cisztein olyan kiegészítés, amely egy cisztein nevű aminosavat szimulál. Ez a kiegészítés segíthet a terhesség megakadályozásában és bizonyos körülmények között a vetélés megakadályozásában. Az N-acetil cisztein általában biztonságos a terhes nők számára, de kérdezze meg kezelőorvosát, ha terhes vagy teherbe kíván esni, mielőtt ezt a kiegészítést bevenné.

Az ovuláció növelése

A policisztás petefészek-betegségben szenvedőknél a termékenység javulhat, ha N-acetil-ciszteint és termékenységi gyógyszereket szed. A policisztás petefészekbetegség a reproduktív életkorú nők körében a leggyakoribb hormonális rendellenesség, melyet az Mayo klinika szerint ismeretlen. Az ovuláció hiányát okozza, és ezért teherbe esik. Az “Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica” folyóiratban megjelent 2007-es tanulmány megállapította, hogy az N-acetil cisztein indukálja vagy fokozza az ovulációt policisztás petefészekbetegekben. A résztvevők 50 mg, a termékenységet gyógyszer klomifen citrátot vetettek be naponta kétszer, vagy 1 200 mg napi N-acetil-cisztein öt napon keresztül. A kezelés a menstruációs ciklusuk harmadik napján kezdődött. A tanulmány címe: “N-acetil cisztein és clomiphén citrát ovuláció indukálására policisztás petefészek szindrómában: egy keresztkötéses vizsgálat.

Csökkenő hanyatlás

Az N-acetil-cisztein alkalmazása csökkenti a terhes nők elszenvedésének lehetőségét. Az N-acetil cisztein elnyomhatja az oxidatív stresszt, a 2008-as tanulmány szerint a “Reprodukáló BioMedicine Online” folyóiratban. Az oxidatív stressz akkor fordul elő, amikor a szabadgyökök megtámadják az egészséges agysejteket. Ez megkezdheti a szervezetben bekövetkező olyan változásokat, amelyek a vetélést okozzák. Az emberek az N-acetil-ciszteint az antioxidánsba, a glutationba konvertálják. Az antioxidánsok küzdenek a szabad gyökökkel. A tanulmány megállapította, hogy az N-acetil-cisztein és a folsav-kiegészítők szignifikánsan növelték a résztvevők otthoni bébi arányát, mint a folsav önmagukban történő beadása. A vizsgálat neve “N-acetil-cisztein a visszatérő, megmagyarázhatatlan terhességvesztés kezelésére”.

Biztonság

Az N-acetil-kiegészítők biztonságosak a terhes és szoptatás alatt, a Drugs.com szerint. Nem tűnik úgy, hogy az N-acetil cisztein bejut az anyatejbe. Azonban beszéljen orvosával, ha teherbe esik, mivel bizonyos kockázatok jelentkezhetnek a helyzetben, valamint az előnyöket.

Diéta

A cisztein nem csak a kiegészítők, hanem az aminosav, amelyet az N-acetil cisztein utánozza. A ciszteint állati és növényi eredetű fehérjékben, például húsokban, gabonákban és babokban találjuk. Az állati termékek és a bab több ciszteint tartalmaz, mint a szemek. A terhes és ápoló nők számára javasolt fehérjeforrások közé tartozik a hal, csirke, pulyka, tofu, bab, dió, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és tojás.