Nikotinamid akne esetében

A nikotinamid a vízben oldódó vegyület a szervezetben a B-vitamin komplex részeként. MedicineNet.com szerint az alacsony nicotinamid-, cink- vagy folsavszinttel rendelkező embereknél nagyobb a kockázata az akne speciális formáinak kialakulásában. A nikotinamid, a cink és a folsav kombinációban olyan gyulladáscsökkentő gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek hatékonyak az akne egyes formái ellen.

felhasználások

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Gyógyszerészeti Hatósága jóváhagyta a nikotinamidot tabletták formájában, amelyek cinket és folsavat tartalmaznak az akne vulgaris kezelésére, ami gyakori pattanásforma, amely gyakran a családoknál is fellép. Az acne vulgaris a serdülőkorban kezdődik, és számos elváltozást okoz, leggyakrabban az arcon, de a mellkason, a vállakon és a háton is. A nikotinamidot az akne rosacea kezelésére is engedélyezték, amely az arcra kisméretű vörös dudorokat és vörös cisztákat vagy mellek zsebeket okozhat.

Hatások

A Drugs.com szerint a nikotinamid a gyulladásos útvonal mentén különböző pontokon működik. Közvetlenül csökkenti a pattanások bőrelváltozását okozó gyulladásos reakciót. Azt is blokkolja a gyulladás által okozott jód-vegyületek a diéta, amely okozhat akne tüneteit, vagy rosszabbá.

Dózis

A nikotinamid 750 mg-os tablettákkal együtt 25 mg cink-oxidot, 1,5 mg réz-oxidot és 500 mcg folsavat tartalmaz. A nikotinamid szokásos felnőtt adagja egy naponta egyszer vagy kétszer adott napi adag.

Mellékhatások

A nikotinamid hányingert és hányást okozhat, különösen akkor, ha egy személy több mint az ajánlott adagot fogyaszt. A kombinált tablettaban a folsavhoz kapcsolódó allergiás reakciók ritkán fordultak elő. A nikotinamid súlyosabb mellékhatásai közé tartozik a szédülés, fejfájás, magas vércukorszint, homályos látás, kipirulás és kiütés. A nikotinamid májtoxicitást is okozhat, és emeli a májfunkciós vizsgálati eredményeket.

interakciók

A Drugs.com szerint a nikotinamid zavarja a szervezet azon képességét, hogy tisztítsa meg a primidont és a karbamazepint, a rohamok kezelésére felírt gyógyszereket. A gyógyszerek hosszabb ideig nagyobb koncentrációban maradnak a szervezetben, növelve a mellékhatások kockázatát.

Mivel a nikotinamid károsíthatja a májat, körültekintően kell alkalmazni azokat az embereket, akiknek múltja májbetegség vagy sárgaság, a bőr sárgulása. A nikotinamidot óvatosan kell alkalmazni olyan cukorbetegeknél, akik vércukorszintet emelnek. A Drugs.com figyelmeztet a nikotinamid nagy adagjaira a terhes nők és az idősebb felnőttek körében, és jelzi, hogy a gyermekek biztonságát és hatékonyságát nem igazolták.

óvintézkedések