Oxalátmentes étrend

A magas és mérsékelt oxalát tartalmú készítmények fogyasztásának korlátozása csökkentheti a vesekövek kialakulásának kockázatát. A legtöbb vese köves beteg biztonságosan fogyaszthat alacsony oxalátot tartalmazó élelmiszereket, a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központja szerint. Számos változót meg kell fontolnia, mielőtt csökkentené az oxalátot, például az oxalát szintjét a vizeletében és a tápanyagokban, amit az oxalát gyümölccsel és zöldségfélékkel fog elveszni, ezért beszéljen orvosával az étkezés megváltoztatása előtt.

Oxalátforrások és aggodalmak

A növények természetesen oxalátot vagy oxálsavat termelnek, ezért oxalát tartalmú ételek fogyasztása esetén felszívódik. A normális metabolizmus mellékterméke is. A rendszer oxalátjának többsége kiválasztódik. Amint a húgyutakon keresztül halad, a kalciumhoz kötődik, hogy kalcium-oxalát kristályokat képezzen, amelyek a leggyakoribb vese kövek. Az oxalát magas szintje a vizeletben, vagy a túl sok oxalát elnyelése az élelmiszerektől, növeli a kalcium-oxalát vesekövek kockázatát, ha hajlamos az ilyen típusú kőzet kialakítására.

Alacsony oxalátos ételek

Az adagonként 2 milligramm vagy annál kevesebb oxalátot tartalmazó élelmiszerek elég alacsonyak ahhoz, hogy korlátozás nélkül élvezhessék, jegyzi meg a University of Pittsburgh Medical Center. Az orvosi központ az alacsony oxalát tartalmú élelmiszerek közül 21 italt tartalmaz, mint például almalé, kóla, limonádé, zöld tea és tej, valamint 56 étel és 17 étel. A hús, a hal, a baromfi és a tejtermékek mind biztonságban fogyaszthatók. Az alacsony oxalátos zöldségek közé tartozik az uborka, karfiol, káposzta, gomba, borsó, retek és vízgesztenye. Meg lehet enni banánt, grapefruit, szőlő, cseresznye, dinnye, nektarin, papaya, mazsola és konzerv őszibarack és szilva. A keményítők esetében az árpát, a gabonafélékből vagy rizsből származó gabonaféléket, az angol muffinokat, a sima tésztát és a fehér rizst válasszák.

Kerülje el ezeket az ételeket

Az orvosi központ szerint ne fogyasszon spenótot, répát, rebarbárt, szójababot, dióféléket, dióféléket, szamócát, csokoládét, búzakorpát vagy babot. Az Oxalosis és a Hyperoxaluria Alapítvány hozzáadja a hajdina, a szezámmag és a svájci chard-ot az élelmiszerek listájához. Az édesburgonya, a burgonya, a zöldek, a málna, a szeder, a búzacsíra és a teljes kiőrlésű liszt néhány további magas oxalátos ételből áll, de a teljes lista több mint 60 terméket tartalmaz. Egyes élelmiszerek kissé eltérő minősítést mutatnak, mivel az általuk tartalmazott oxalát mennyisége a talajviszonyoknak megfelelően változik. Az alapítvány például mérsékelt forrást jelent a sárgarépákra, miközben az orvosi központ a magas oxalátlistára helyezi.

Diétás ajánlások

Ha orvosa kevésbé korlátozó étrendet hagy jóvá, két vagy három napi adag közepes oxalát tartalmú ételeket fogyaszt, ami jelentősen javítja a gyümölcs- és zöldségválasztékot. A kalciumban gazdag élelmiszerek, például egy alacsony zsírtartalmú tej fogyasztásával egyidejűleg elfogyasztott oxalát mennyiségét csökkentheti. Fontos, hogy naponta legalább 8 csésze folyadékot inni, mivel ez csökkenti az oxalát és a kalcium koncentrációját a vizeletben. Az oxalát zsírban oldódik, így jobban felszívódik, ha magas zsírtartalmú étrendet eszel. Tartsa a nátriumot lefelé, és kerülje a felesleges fehérjét, de ne korlátozza a kalcium fogyasztását. Ha az Ön kalciumbevitele túl alacsony, akkor több oxalátot szív el.