Tüdőrákos és a-vitaminos dohányosok

A tüdőrák a rákos halálozás vezető oka az Egyesült Államokban, a MayoClinic.com szerint. A tüdőrák kezelésének kockázata megnövekszik, ha dohányzik, vagy ha másodlagos füstnek van kitéve. Az A-vitamin vagy karotinoid-származékok kiegészítő alkalmazása, ha úgy gondolja, hogy segít a tüdőrákos dohányzóknak, nagy dózisokban káros lehet. Forduljon orvosához, mielőtt az A-vitamin-kiegészítőket használja, különösen akkor, ha dohányos vagy.

A tüdőrákról

A tüdőrák két fő formáját kis sejtként kategorizálják, amely kizárólag dohányzókban vagy nem kissejtekben fordul elő, ami többféle tüdőrákra utal, amelyek hasonló módon járnak el. A MayoClinic.com szerint a dohányzás tüdőrákot okoz, mivel károsítja a sejteket a tüdőt bélelve a cigaretta vagy dohánytermékekből származó rákkeltő anyagok belélegzésével. A tüdők ismételt expozíciója a rákkeltő anyagokhoz sejtes rendellenességet és károkat okoz. A tüdőrák kockázatát növeli, annál inkább füstöl, annál inkább füstöl. A tüdőrák korai jelei közé tartoznak a tartós köhögés, a légszomj és a mellkasi fájdalom. A tüdőrák terjedhet a test más részeire, és sok esetben halálos kimenetelű.

Tüdőrák és A-vitamin

Az A-vitamin, egy antioxidáns, egy történelmileg hatékony rákellenes tápanyag. Az 1980-as években a kutatók elmélete szerint a kiegészítő A-vitamin alkalmazása csökkentheti a tüdőrák előfordulását, jegyzi meg a National Cancer Institute. A nagy léptékű klinikai vizsgálatok Finnországban és az Egyesült Államokban több ezer dohányosnak, volt dohányzóknak és a rákkeltő azbesztnek kitett emberek beiratkozására kaptak napi béta-karotint, A-vitamint vagy placebót. Mindkét vizsgálat záró bizonyítéka szerint a tüdőrák előfordulási gyakorisága 16-28 százalékkal nőtt a résztvevőknél, akik béta-karotint vagy A-vitamin-kiegészítőket kaptak. A kísérlet utáni nyomon követések azt is kimutatták, hogy a pótlólagosok halálozási aránya meghaladta a placebót szedő vizsgálatban résztvevőket.

A-vitamin funkció

Azok a vegyületek csoportja, amelyek a szervezetben az A-vitaminná alakulnak át, általában retinoidoknak és karotinoidoknak nevezik. Az A-vitamin olyan állati eredetű élelmiszerekből, mint a tejtermékek, a szervezetben retinol formájában szívódik fel, és az A-vitamin a növényi alapú élelmiszerekből, például a termékből, egy karotinoid formájában jön létre, amelyet egyszerre emésztettek a retinollá. Szerepet játszik a celluláris, reprodukciós és vizuális egészségben, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok védőmolekulák, amelyek semlegesítik a káros szabadgyökök molekuláit a káros sejtekről.

A-vitamin bevitel és források

Az A-vitamin napi ajánlott bevitele felnőtteknek 700-900 mikrogramm. A kiegészítő vitamin általában béta-karotinból, retinil-palmitátból vagy retinil-acetátból származik, és nem haladhatja meg a 3000 NE megengedett felső határát, jegyzi meg a Linus Pauling Intézet. Az A-vitamin természetes forrása a sárgarépa, a brokkoli, a spenót, a sárgadinnye, a squash és a dúsított tej. Ha dohányzik, az A-vitamin az élelmiszer-forrásokból nem jár a toxikus hatással, ha túl sokat fogyaszt. Ha azonban úgy dönt, hogy kiegészítőket szeretne, kérjen segítséget orvosától az adagolási javaslatokért.