Kálium a kelkében

Kale kissé kemény, de nagyon tápláló tagja a brassica családnak. C-vitamin, A-vitamin, béta-karotin, kalcium és folátok gazdag. Kiváló tápláló káliumforrást is kínál, amelynek egyik legmagasabb káliumkoncentrációja a növény, különösen nyers formája. A kálium kulcsfontosságú elektrolit a szervezetben, vagyis az impulzusok idegek és izmok közvetítésével segít. Szintén szerepet játszik az egészséges vérnyomásban.

Kale kálium

A 100 gramm főtt, lecsapolt és enyhén sózott kelete 228 milligramm káliumot tartalmaz, az USDA National Nutrient Database szerint. Ugyanolyan mennyiségű nyers kelkében 447 milligramm / 100 gramm van. A kálium nagy része elveszíti a főzővizet a forrázási folyamat során. Sajnos a nyers kelkeménység gyakran kemény és rágós. A gőzölés vagy keverés sütéses kelkáposzta segít fenntartani a káliumszintet a levelekben és enyhíteni a leveleket.

Napi érték

Az átlagos egészséges felnőttnek naponta 4.700 milligrammot vagy 4,7 gramm káliumot kell találnia az élelmiszerből, a Colorado State University Extension szerint. Így egy kis kelkáposzta biztosítja a napi kálium szükségleteinek 5-10% -át. Összehasonlításképpen 100 gramm pörkölt csirkemellet a bőrön maradva 245 milligramm káliumot tartalmaz, lényegesen kevesebb, mint a nyers kel, bár valamivel több, mint a főtt kelkáé.

Kálium előnyei

A kálium kulcsfontosságú ásványi anyag az idegrendszer megfelelő működéséhez, és úgy tűnik, segít stabil vérnyomás fenntartásában. Valójában, ha a diétája magas a káliumban, segíthet a vérnyomása csökkentésében, a Jane Phillips és a Linus Pauling Intézet elemzése szerint. Ez részben a kálium szerepe miatt lehet a szervezet vízszintjének stabilizálásában. Minél több káliumot fogyaszt, annál nagyobb mennyiségű nátriumot vált ki a vizeletürítésen keresztül. A nátrium közvetlenül kapcsolódik a megnövekedett vérnyomáshoz és magas vérnyomáshoz.

Kelkáposzta

Kale káliumtartalma nem az egyetlen táplálkozási előnye. Noha több mint 90 százalékos vízből áll és mindössze 36 kalóriát tartalmaz csészénként, az alapvető tápanyagokban gazdag. Ahogyan a Harvard Egészségügyi és Közegészségügyi Központja rámutat, hatszor nagyobb a napi K-vitamint, kétszer a béta-karotin szükségleteit és egy teljes napi C-vitamint egy pohárban.