A száj lélegzése csecsemőkben

Gyakran nevezik kötelező vagy előnyös orrvérzésnek, a csecsemők hajlamosak lélegezni az orrjukon. Bár jellemzően ritka, a száj lélegeztetése kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy megőrizze a csecsemő életben és egészséges állapotban tartását. Ismerje meg a csecsemők szája lélegzésének tényeit – ami megnehezíti, miért szükséges és hogyan mentheti meg a baba életét.

Jellemzők

A születéskor a csecsemőnek bizonyos fizikai jellemzői vannak, amelyek hajlamosak a száj lélegeztetésére és a gyorsabb etetés elősegítésére. Ezek a jellemzők magukban foglalják a nagyobb nyelvet, a kisebb szájat és a felemelkedett gégét. Ezenkívül Annie Bagnall szerint az “Etetés és táplálkozás a Preterm Infantban” című könyvben közreműködik, az epiglottis – amely lezárja és védi a légcsövet – rendkívül közel áll a csecsemő lágy szájához – A száj tetején. Ez a közelség lehetővé teszi a csecsemő számára, hogy gyorsabban válthasson az ápolási és az orr-légzés között. Ugyanakkor nehezebbé teszi a száj lélegeztetését.

Kor

Az élet első néhány hónapjában a legtöbb csecsemő csak száján lélegzik, ha sír. A 6 hónapos kor körül a gyors fizikai növekedés a szájpadlást és az epiglottist távolabb mozdítja el, ami lehetővé teszi a csecsemőnek, hogy nagyobb szabadságot adjon a szájon át. Bár az orr és a száj lélegeztetése hatékonyan váltakozik, a 6 hónaposnál idősebb normál babák általában továbbra is az orr-légzésre vonatkozó preferenciát mutatják.

Jelentőség

Mivel a csecsemők általában szívesen lélegeznek az orrjukon, a száj lélegeztetése a felső légúti problémák jele lehet. John Douillard, Ph.D., az “Elme, test és sport” könyv szerzője szerint a csecsemők belélegzik a szájukat, ha nem képesek lélegezni az orrán. A korai gyermekkorban, mielőtt a lágy szájpad és az epiglottis elmozdulna, az orrdugulás a csecsemőnek sír. A sírás a levegőbe jut a levegőbe a tüdőbe.

Előnyök

Bizonyos esetekben az újszülött csecsemőnek a szájába való lélegzése rendszeresen segíthet az életének megmentésében. Choanal atresia – a Medline Plus szerint a csecsemőknél a leggyakoribb nazális rendellenességek születnek – a szövetek jelenléte jellemzi, amely megakadályozza az egyik vagy mindkét orrnyílás megnyitását. A mindkét orrlyuk elzáródásával szenvedő csecsemők csak akkor lélegezhetnek, ha sírnak, és gyakran kékes bőrük van, ami veszélyes oxigénhiányból ered. Azok a csecsemők, akik szájukon lélegezhetnek sírás nélkül, képesek várni egy kicsit hosszabb ideig, mielőtt műtéten esnek át, hogy eltávolítsák a szövetek elzáródását.

szempontok

Az elzáródott vagy orrfolyás orrának elzáródása kevésbé problémás lesz az Ön csecsemőjeként, miután rendszerint rendszeresen lélegezni tud a száján. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők, akik elkerülik a száj lélegzését, légzési nehézséget okozhatnak, ha ezekből az orrgombákból erednek, amelyek gyakran a gyakori betegségektől, például a megfázástól származnak. Adjon kényelmesebb intézkedéseket, ha csecsemője hideg, és úgy tűnik, hogy nehézséget okoz a légzés. Két gyakori gyógyszerkészítmény közé tartozik az orrból származó felesleges nyálkahártya eltávolítása izzó fecskendővel és az orrváladék elvékonyodása sóoldatos orrcseppekkel.