Nazális pattanások és sinus fájdalom

Az orrpimpulák, amelyeket nazális polipoknak is neveznek, kicsiek a szinusz üreg bélése mentén, ami megakadályozhatja az ember számára a megfelelő nyálkahártyát és a megfelelő légzést, az American Rhinologic Society szerint. A kis nazális pattanások ártalmatlannak minősülnek, de ahogy növekednek, a pattanások komplikációkat okozhatnak, mint például a krónikus sinusitis, orrnyálkahártya vagy krónikus fejfájás, a Mayo Clinic szerint.

Meghatározás

A MERCK szerint a nazális pattanások könnycsepp alakúak, amelyek az orrnyílások körül vagy azok körül alakulnak. Ezek alakja és mérete alapján azonosíthatók. Ha az orr polip nagyobb, egy hámozott szőlő megjelenését veszi fel. A Mayo Clinic kijelenti, hogy az orrpimpulák gyakoribbak azoknál a felnőtteknél, akik allergiában, asztmában és cisztás fibrózisban szenvedő gyermekeknél szenvednek.

Ok

Az orrpimpulák oka nem meghatározható, de könnyen diagnosztizálható a szem, az orr és a torok szakembere. Az orrpimpulákhoz kapcsolódó sinus okozza az a nyomás, amelyet az egész testben a pattanás okoz, valamint a polipból származó torlódás.

Tünetek

Az orrnyálkahártya és a sinus-fájdalom gyakori tünetei a Mayo Klinika szerint orrfolyás, fejfájás, fogfájás, szemfájdalom, fülfájás, torlódás, postnaszális csepegés, csökkent szag és íz, valamint horkolás. Ha a sinus fájdalom több mint 10 napig tart, orvosi tanácsot kell kérni.

Kezelés

A kezelés az orrpolipok eltávolításával kezdődik. Ha a fájdalom megmarad, akkor az csak akkor marad, ha az orrnyálkahártyát csökkentik vagy eltávolítják. A fájdalmat túlterheléses fájdalomcsillapítókkal lehet kezelni, de orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni, a Mayo klinikát ajánlja. A nazális pattanások eltávolítására szolgáló közös kezelés a kortikoszteroid orrspray és műtét alkalmazása, a MERCK szerint . Az orr-kortikoszteroid spray-k hosszútávú használatra és a pattanások méretének csökkentésére szolgálnak. Ha az orrspray nem hatékony, műtétre lehet szükség a polip eltávolítására.

szövődmények

A fájdalomhoz társuló orrpimpulákat orvosnak kell figyelnie. Ha nem kezelik, akkor a fájdalom súlyos fejfájásként alakulhat ki, amely csökkentheti a normális működés képességét. Az orr polipok krónikus sinusfertőzésekhez vezethetnek, amelyekben a Mayo Klinika szerint állandó orrdugulás, szinusznyomás és fájdalom jelentkezik. A polipok az alvási apnoe kialakulásához is vezethetnek, ami azt jelenti, hogy egy személy véletlenszerűen abbahagyja az alvás során a légzést. A súlyosabb szövődmény az arcszerkezet torzulása, például kibővített orr vagy széles szemüveg, és hatással lehet egy személy látására.