Táplálkozási információ

A pasztőrök a zöldségfélék umbelliferae családjába tartoznak, amely a sárgarépa, az édeskömény, a zselé és a petrezselyem gyökere. Ez a krémes fehér gyökérzöldség alacsony a kalóriákban, zsírban és nátriumban, természetesen koleszterinmentes, magas rosttartalmú és számos vitamin és ásványi anyag.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Táplálékadat-laboratóriumának megfelelően 1 csésze nyers parnamen szelet tartalmaz 100 kalóriát és kevesebb, mint ½ g zsírt. 1.6 g fehérjét is tartalmaz. A kalóriatartalom elsősorban szénhidrátból származik, 24 g-nál. A szénhidrátok a szervezet preferált energiaforrása, különösen az agy számára. A paszternák kiszolgálása 6,5 ​​g szálat, vagyis a Daily Value (DV) 26% -át adja. A rost csökkenti a “rossz” LDL-koleszterinszintet, javítja az emésztőrendszer egészségét és enyhén csökkenti a vérnyomást.

A pasztőrök több vitaminban gazdagok. A táplálék 38 százalékos DV-t tartalmaz a C-vitamin számára, amely kollagént, kékes kapillárisokat, csontot és fogakat tart fenn, fehérjét metabolizál, és elnyeli a vasat. A K-vitamin, amely koenzimként hat a véralvadásban és a csont metabolizmusában szerepet játszó fehérjék szintézisében, 37 százalékos DV jelen van. A pasztőrök 22 százalékos DV-t tartalmaznak a folsav számára, ami elősegíti a fehérje-anyagcserét, megakadályozza a megaloblasztos vérszegénységet, segít a vér homociszteinszintjének csökkentésében és megakadályozza a idegcső-elváltozások kialakulását. Emellett 13 százalékos DV-t biztosítanak az E-vitamin számára, amely a C-vitamin mellett erős antioxidáns. A pasztillák 8% DV-t tartalmaznak tiaminra és pantoténsavra, és 4-6% DV-t a riboflavin, niacin és B-6 esetében.

A pasztőrök kiváló forrása a réz, amely 80 százalékos DV. A réz segít a hemoglobin kialakulásában, és megőrzi a csontokat, az ereket és az idegeket. A káliumhoz képest 14 százalékos DV káliummal rendelkezik, ami fontos az izomösszehúzódásban, a sejtek folyadék- és elektrolit-egyensúlyának fenntartásában, idegimpulzusok formájában és az anyagcsere során felszabadító energiával. A magnézium, amely segít megépíteni a csontokat, fehérjét termel, energiát ad ki az izomtárolásból és szabályozza a testhőmérsékletet, 10 százalékos DV jelen van. A táplálék 9 százalékos DV-t tartalmaz a foszforhoz, amely erős csontokat és fogakat épít, felszabadítja az energiát az anyagcsere során, genetikai anyagokat, sejtmembránokat és sok enzimet alkot. A pasztőrök 3-5 kalcium, vas, mangán, szelén és cink tartalmát tartalmazzák.

A Foodreference.com azt javasolja, hogy a mosópasztereket legfeljebb két hétig tárolják a hűtőszekrényben, majd egy papírtörölközőbe helyezve, majd műanyagba helyezve. Hámozhatók és vághatók le, mint egy sárgarépa. Pürék vagy pörkölős paszternák esetén a bőrt érintetlenül hagyhatja, de először áztassa őket szappanos vízben, hogy eltávolítsa a viaszos bevonatot. Próbálja össze a paszternákat más gyökérzöldségekkel, például sárgarépával, édesburgonyával vagy burgonyával. Sült, olívaolajjal és gyógynövényekkel szitál, és 400 fokos fahéternél süsse meg sütésig.

Energia tápanyagok

Vitaminok

Ásványok

Főzési javaslatok