Niacin és tinnitus

A niacin egy vitamin, amelyet magasabb dózisokban alkalmaznak a magas koleszterinszint csökkentésére, a MayoClinic.com szerint. Kipróbálták a fülzúgás kezelését is a múltban, de nincs egyértelmű adat a hatékonyságáról. A fülzuhanás hallássérült, ahol csengő, csattanó, üvöltő vagy sziszegő hang hallatszik, bár a szomszéd szomszédságában nincsenek külső hangok.

Fülzúgás

A fülzúgást okozhatja hallásvesztés, allergia, gyógyszerek, magas vagy alacsony vérnyomás, szívproblémák, daganatok vagy hangos zajok. A fülek belső hangjaival kapcsolatos tudatosság ingerlékenységet, alváshiányt, halláskárosodást és koncentrálódást, valamint munkaképtelenséget okozhat. A hallókészülék vagy gyógyszerek írhatók fel, vagy a hangok elfedésére szolgáló zajkészülék. Bár ezek mindegyike segíthet, nincs állandó gyógymód. A zajok csak vissza tudnak térni.

Niacin

A niacin a cukorbetegek vércukorszintjének emelkedését okozhatja. Ez is okozhat öblítést az arc és a nyak, étvágytalanság, gyomorfájdalom és fejfájás. Míg a Tinnitus News Daily jelentése, hogy az otolaryngológusok a niacint és a Dramamint kombinálva hatékonyan kezelik a fülcsengést, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez hatékony. A niacin súlyosabb mellékhatásai, mint például a gyomorfájdalom, szabálytalan szívverés és sárga szemek vagy a sárgaság tünetei, azt jelzik, hogy további vizsgálatra van szükség.

Nikotinamid vizsgálat

A niacin nikotinsavként is ismeretes, és a nikotinamid gyógyszerhez kötődik. J. H. Hulshof és P. Vermeij 1987-ben egy 48 tanulmányban végzett egy kis tanulmányt annak megállapítására, hogy a nikotinamid hatékony-e a tinnitus tüneteinek kezelésében. A nikotinamid hatásait összehasonlították a placebóval. Amint azt a “Clinical Otolaryngology and Allied Sciences” 1987. júniusi kiadásában is közlik, a kutatók szerint a nikotinamid nem volt jobb, mint a placebo.

Egyéb Tinnitus drogok

A gyógyszerek nem gyógyítják a fülzúgást, de enyhíthetik néhány tüneteit – mondja a MayoClinic.com. Az antidepresszánsok, például az amitriptilin és a nortriptilin segítenek, azonban jelentős mellékhatásuk van, például szájszárazság, elmosódott látás, szívproblémák és székrekedés. Az alprazolamot a fülcsengés kezelésére is használják, habzásképes, álmosságot és hányást okozhat.