Sózott étkezési étrend

Az Amerikai Beszéd-Nyelv-Hallókészületi Szövetség szerint több mint 6 millió amerikai nyelt nehézséget. Ha dysphagia, nyelési rendellenességek diagnosztizáltak, előfordulhat, hogy megváltoztatnod kell az étrendet, hogy biztonságos lenyelni. Az apróra vágott, őrölt és pépes étrendet gyakran javasolják ennek a feltételnek. A páciens étrend, vagy a Nemzeti Dysphagia Diet Level One-et gyakran a mérsékelt vagy súlyos dysphagia miatt írják fel. Ne menjen pépes étkezési étrendre, ha orvosa ezt nem javasolja. Bár segíthet a testsúlycsökkenésben, bármilyen kövér diétát követel anélkül, hogy az elhízás problémájához jutna, nem eredményez tartós fogyást.

Cél és meghatározás

A pépes ételek étrendje minimálisra csökkentheti az étellel szembeni elvándorlást a légutakon. Ez segít megelőzni a szövődményeket, például fulladást, tüdőproblémákat és aspirációs tüdőgyulladást, amely veszélyes tüdőbetegség, amely halálhoz vezethet. A pácolt diéta olyan élelmiszerekből áll, amelyek sima pudingszerű konzisztenciájúak, darabok vagy különböző textúrák nélkül. Ez a diéta nem igényel rágást.

A Dysphagia-ról

A Siketek és egyéb kommunikációs rendellenességek Országos Intézete szerint a dysphagia bármely olyan állapotból eredhet, amely károsítja vagy gyengíti a nyelési idegeket vagy izmokat. Az Amerikai Beszéd-Nyelv-Halló Egyesület felsorolja a fecasódási zavar gyakori jeleit. Ha dysphagia van, akkor köhögni vagy beszélni egy gurgled hanggal étkezés közben vagy közvetlenül az evés után, és további időre és erőfeszítésre van szüksége ahhoz, hogy lenyelni tudja az ételt. Ez a feltétel pürészett étrendet igényelhet.

Ajánlott élelmiszerek

Az ömlesztett ételeknek sima, nedves és könnyen lenyelhető. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia főtt gabonát, például búzakeményítőt ajánl. Jól főzött és pépes tészták és rizs is élvezhető. Ön is fogyaszt az almaszelet, püré gyümölcsök és zöldségek, vagy jól töltött banán. Puddings, custards, souffles és joghurt gyümölcs darabok nélkül is. A húsokat, a babot és más fehérjetartalmú forrásokat egyetlen konzisztenciára kell szedni.

Utasítás

Tisztítsuk meg a lehető legkevesebb folyadékkal a táplálékokat, tanácsoljuk a Táplálkozástudományi Akadémiát és a Dietetikát. Használjon keverőt vagy élelmiszer-feldolgozót, keverje össze az ételeket egyetlen, egyenletes konzisztenciával a mártással, mártással, húslevesével, gyümölcsével vagy zöldségléjével, tejével vagy féléveivel. Kenyeret, palacsintát és francia pirított kenyérből, tejből vagy gyümölcsléből és egy sűrítő anyagból készítsünk hűtőt, amíg a gélesedés gélszerűvé válik. Használjon burgonyapelyheket, zselatint vagy kereskedelmi termékeket, hogy az ételeket a kívánt konzisztenciára sűrítse. Lehet, hogy sűrítőanyagok is szükségesek ahhoz, hogy a folyadékokat megvastagítsa, hogy biztonságosan lenyelje őket. A Nestle Nutrition kereskedelmi cseppfolyósítószereket és recepteket biztosít a pácolt élelmiszerek számára a cég honlapján.

Egyéb szempontok

Ha dysphagia van, akkor engedéllyel rendelkező beszédspecifikus patológussal dolgozhat, aki segít Önnek biztonságos lenyelés technikával, élelmiszert és folyadék textúrát ajánlani, és olyan gyakorlatokat nyújt, amelyek segítenek megerősíteni a lenyelését. Forduljon egy regisztrált dietetikushoz, hogy segítsen betartani a pépes étrendet, miközben megfelel a táplálkozási igényeinek. Az alternatív takarmányozási módszerek, például a csöves táplálás rövid és hosszú távon rendelkezésre állnak, ha a fecsérülés hatása túlságosan nehéz feladat.