A cukorbetegség fizikai, mentális és társadalmi hatásai

Mint bármely hosszú távú betegség, a cukorbetegség is befolyásolhatja a fizikai, mentális és társadalmi jólétet. A cukorbetegségben szenvedő kóros elváltozás magas vércukorszint, vagy glükóz. A magas glükózszintnek való kitettség gyakran károsítja a kis és nagy ereket az idő múlásával, ami számos lehetséges fizikai szövődményhez vezet. A cukorbetegség hatással lehet a mentális egészségre is, mivel összefüggésben van a depresszió fokozott kockázatával és befolyásolhatja a gondolati folyamatokat és a memóriát. A cukorbetegségben élõ stresszek és igények néha az interperszonális és a társadalmi kapcsolatokat is érintik. A cukorbetegség fizikai, szellemi és társadalmi hatásai összefüggenek egymással, befolyásolva a rövid és hosszú távú egészséget.

Vérterhelés

A magas glükózszint károsítja a retina kis véredényeit, a látásérzékelő szövetet a szem hátsó részén, ami potenciálisan állandó látásvesztést okoz. A krónikus vesebetegség gyakran előfordul a régóta fennálló diabetes miatt, amely a hajók károsodásával kapcsolatos ezen szervekben, ami veseelégtelenséghez vezethet. A magas glükóz károsítja a nagy ereket is, ami megnehezíti az artériák keményedését és az elzáródások kialakulását, amelyek akadályozzák a szív és az agy áramlását. Ez a fajta nagy hajó károsodása növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Idegkárosodás

A különböző szervek működését szabályozó idegek szintén gyakran károsodtak a tartósan emelkedett vércukorszint miatt. Ez sokféle problémához vezethet. A lassított gyomorürülés, a puffadás és a székrekedés a cukorbetegség idegi károsodásának gyakori megnyilvánulása. A húgyhólyag összehúzódását szabályozó idegrendszeri zavarok vizeletvisszatartáshoz vezetnek. A szívet és az ereket szabályozó idegek károsodása gyakran gyors szívveréshez és szédüléshez vezet. A szenzációért felelős idegek károsodása általában a lábak és a kezek bizsergését, égését vagy zsibbadását okozza.

Mentális hatások

A cukorbetegség növeli a depresszió kockázatát. A “Journal of Affective Disorders” című, októberben megjelent cikk szerint a depresszió 2-3-szor gyakoribb a cukorbetegek körében, mint a betegségben szenvedők. A depresszió kockázata nő a szövődmények kialakulásakor. Például egy 2015. évi “láb- és boka sebészet” tanulmány megállapította, hogy a cukorbetegséggel kapcsolatos lábproblémákban szenvedő embereknél nagyobb a depresszió, mint a cukorbetegek lábproblémákkal nem rendelkezőké, a cukorbetegség szintén befolyásolhatja az agyműködést. A “Diabetes Metabolizmus Kutatások és Vélemények” című, 2015. májusi kutatási elemzés kimutatta, hogy az 50 éves vagy annál idősebb, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek fokozottan veszélyeztetik a memória csökkenését és a mentális többszempontú munkát, ami az elkövetett későbbi életkorban bekövetkező dementiával szembeni fokozott sérülékenységet jelenthet.

Szociális effektusok

A cukorbetegség kezeléséhez szigorúan be kell tartani az önellátási rendszert, ideértve a vércukorszintmérést, a gyógyszeres kezelést, az étrendet és a testmozgást. Ez gyakran kihívást jelent a cukorbetegek és azok számára, akik gondoskodnak róluk, amelyek befolyásolhatják az interperszonális kapcsolatokat és közvetve befolyásolhatják a glükóz kontrollt. A “Cukorbetegség-gondozás” című, júniusban megjelent cikk szerint a családtagok nem támogató viselkedése a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél kisebb gyógyszeres adherenciával és rosszabb vércukorszint-szabályozással társult: az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő tinédzsereknél a peer-támogatás hiánya Öngondoskodással. A “Journal of Pediatric Psychology” című, 2012. márciusi felülvizsgálat megjegyezte, hogy egyes tanulmányok szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő tinédzserek, akik konfliktusba kerültek a társaikkal, rosszabb öngondozást tanúsítanak.

A diabéteszes hatások kölcsönhatása

A cukorbetegség fizikai, szellemi és társadalmi hatásai összefüggnek egymással. A negatív hatások egyike ezeknek az arénáknak több problémát okoz a másik kettőben, és fordítva. Ezért az optimális cukorbeteg ellátás érdekében mindhárom területet meg kell oldani.