Ananász és nyelv fájdalom

Az ananász gyakran okozhat kisebb bőrirritációt, mert nagyon savas. A gyümölcs – vagy a gyümölcslé – a nyelvét röviddel az evés után a nyelv nyálkahártyájára, viszketésre és enyhén fájdalmasnak érezheti. Ha súlyos fájdalmat, viszketést, égést vagy duzzanatot eredményez a nyelvén ananászos étkezésről, beszéljen orvosával. Az ananász étkezés után a nyelvi fájdalomhoz kapcsolódó gyakori körülmények közé tartozik a szájszindróma és az orális allergiás szindróma. Mindkét feltétel hasonló tüneteket okozhat az ananász evés után, és orvosának értékelnie kell.

Égőszáj-szindróma

Az égő száj-szindróma olyan állapot, amely nem teljesen ismert. Vannak, akik nagyon érzékenyek az általuk fogyasztott ételekre, ami enyhe vagy súlyos fájdalmat okozhat a nyelvben és a szájban. Az állapot leginkább a posztmenopauzális nőket érinti, és az idegek károsodásához vezethet a nyelvben. Az égő fájdalomérzés napról napra konzisztens maradhat, vagy bizonyos ételek fogyasztása tüneteket okozhat. Néha azonban az égő szájból szájnyálkahártyákkal érintkezésbe lépő savak, mint a rákos sebek, erednek.

Orális allergiás szindróma

Az orális allergiás szindróma olyan feltétel, amely összefügg a szénanátha lerakódásával, ami allergiás reakció a levegőben lévő részecskékre, például pollenre, penészre és porra. Bizonyos esetekben az immunrendszer az ananászproteineket tönkreteszi a pollen vagy más allergén hatására. Ha allergiás a pollenre, helyi, allergiás reakciót tapasztalhat a szájban, a nyelvben és az ajkakon. Ez az állapot általában kisebb ingerlést okoz néhány percig, vagy egy órával az ananász után. Ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor el kell jutnia a sürgősségi helyiségbe.

Kezelés

Ha Ön orális allergiás szindrómával diagnosztizálódott, nem kell elkerülnie az ananászokat az életed hátralevő részében. A leggyakoribb kezelés az, hogy fogyasztják az ananász főtt, szerint Oprah.com. Az ananász főzése megváltoztatja a fehérje szerkezetét, így az immunrendszer valószínűleg nem fogja észlelni. Ha a főzés a gyümölcsöt nem javítja, a szublingvális immunterápiában részt vehet egészségügyi szakember irányításával. Ez a kezelés lassan érzékeli a szervezetet az ananász fehérjékre, kis mennyiségeket helyez el a nyelved alatt.

Figyelem

Ha a nyelv fájdalma nyeles duzzanatot okoz, akkor vészhelyzetben lehet. A nyelvi duzzanat, amely röviddel az ananász elfogyasztása után jelentkezik, az anaphylaxis jele lehet, amely súlyos allergiás reakciót okozhat, amely a torkát megduzzadja, ami légszomjat és zihálást okoz. Egyéb tünetek közé tartozik a gyomor fájdalom, bőrirritáció, arcdaganat, szédülés, bőröblítés, vérnyomásesés és egy versenyző szívverés. Halálhoz vezethet, ha kezeletlen marad.