Mayo klinika triglicerid diéta

A koleszterinhez hasonlóan a trigliceridek egyfajta zsír, amely a szervezetben keresztül áramlik a véráramban. A trigliceridek tárolják a kalóriákat, amelyeket később energiára használnak. A magas trigliceridszint azonban összefüggésben van a szívbetegség fokozott kockázatával. A Mayo Clinic honlapja szerint a mg / dl-nél kevesebb mint 150 milligramm (mg / dl) normális szintnek számít. A 150 és 199 mg / dl közötti határ a határvonal magas, míg a 200 mg / dl és a feletti magasnak tekinthető. A Mayo Clinic kijelenti, hogy ugyanaz a diéta és életmódbeli változások, amelyek segítik a koleszterinszint csökkentését és javítják az általános egészséget, segítenek a trigliceridek csökkentésében.

Limit zsír és koleszterin

A Mayo Clinic étrendi ajánlásai a trigliceridek és koleszterinszint csökkentésére hangsúlyozzák a telített zsírtartalmú, transz-zsírok és koleszterin tartalmú élelmiszerek csökkentését vagy megszüntetését. A telített zsír a legtöbb állati termékből származik, ezért csak a legszegényebb húsdarabokat, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket válasszon. Transz-zsírok vannak jelen sült és sült termékekben és minden olyan termékben, amely részlegesen hidrogénezett olajat tartalmaz összetevőként.

Csökkentse a cukorfogyasztást

A fehér liszttel vagy finomított cukorral készített élelmiszerek a Mayo Clinic szerint emelik a triglicerideket. Ezenkívül a napi használat során meghaladott kalóriákat trigliceridként tárolják. A cukorfogyasztás kalóriát ad a diétájához, kevés vagy semmilyen táplálkozási haszonnal. Az étrendből származó cukros ételek eltávolítása és a kalóriafogyasztás csökkentése segít a trigliceridszint csökkentésében.

Helyettesítő egészséges zsírok

Az Omega-3 zsírok a Mayo Clinic szerint hozzájárulnak az egészségesebb koleszterin- és trigliceridszintekhez és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Míg az ajánlott napi zsírbevitel az összes kalória 25-35% -a, az ilyen kalóriák legfeljebb 10% -a származhat a húsban és tejtermékekben található telített zsírokból. Pezsgő, többszörösen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek, beleértve a halakat, például a lazacot, a makrélát és a heringet, az olívabogyót, a földimogyorót és a repceolajat, valamint a mandulát, a diót és a lenmagot.

Növelje a szálat

Az egész gabonák, a gyümölcsök és a zöldségek számos egészségügyi előnyt kínálnak a Mayo Clinic szerint. A szálak segítenek a lipidek eltávolításában az artériák falától, megakadályozva az érelmeszesedést. A növényi eredetű élelmiszerekben található szterinek és sztanolok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatához. Végül a rosttartalmú élelmiszerek magas tápanyagokban és alacsony kalóriatartalmúak, így több táplálékhoz jutnak, és csökkentik a túlfogyasztásra való vágyat. Mivel az egészséges testsúly fenntartása kritikus fontosságú a trigliceridek csökkentésében, a Mayo Clinic azt ajánlja, hogy a napi étrendben sok teljes gabonát, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon.

Szüntesse meg az alkoholt

A magas trigliceridszintek túlzott alkoholfogyasztással járnak. A Mayo Klinika javasolja, hogy az alkoholfogyasztást naponta legfeljebb egy italra, a nőkre és a napi két italra korlátozzák a férfiak számára. Azonban, mivel még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a trigliceridszintet, a tartózkodás a jobb választás.

Mint minden új diéta vagy edzésprogram esetében, kérjen tanácsot az egészségügyi szakembertől az új gyakorlatok megkezdése előtt.

Szakmai tanácsadás