Nyers spenót és vesekárosodás

A nyers spenót a maga éles struktúráján és táplálkozási bőségén alapszik, a zöldségek között szupersztár, amely olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát. Egészségügyi ellátásai ellenére a spenót olyan antinutrient is tartalmaz, amely kötődik az ásványi anyagokhoz és potenciálisan vesekővet okozhat. Bár a nyers spenót általában nem okoz semmiféle vese károsodást, előfordulhat, hogy óvatosnak kell lennie ezzel a zöldséggel, ha meglévő vesebetegsége vagy vese kövei vannak.

Vesekövek

A nyers spenót magas az oxalát nevű sóban, amely hajlamos kötődni az ásványi kalciumhoz. Ha az oxalát vesékben felesleges kalciummal kapcsolódik össze, kemény, sárgás vegyületeket képezhet, amelyek vesekövek. Bár a vesekövek többsége károsodás nélkül elhagyja a testet, egyes esetekben olyan nagyok lesznek, mint a golflabdák, súlyos háttért vagy hasi fájdalmat okozhatnak, hányást idéznek elő, lázhoz vezetnek, vagy véres vizeletet eredményeznek.

A károsodott vesékre gyakorolt ​​hatások

A nyers spenót viszonylag nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, 167 milligrammot adagonként. A magas káliális ételek veszélyesek lehetnek, ha súlyos vese károsodása van: A vesék csökkent funkciója káliumot okozhat a véráramban, ami potenciálisan befolyásolja a szívritmusát. Annak ellenére, hogy a spenót nem valószínű, hogy károsítja a veséjét ahhoz, hogy veseelégtelenséget okozzon, előfordulhat, hogy korlátos vesebetegsége esetén korlátozni kell a növényi és más káliummal gazdag élelmiszerek bevitelét.

A vese védelme

A veséknek a kövekből történő védelme olyan egyszerű lehet, mint a spenót főzés előtt. A “Journal of Agriculture and Food Chemistry” című tanulmány szerint a főzés főleg a legtöbb zöldségből eltávolítja a vízben oldható oxalátot, forrásig eltávozik az oxalát 87% -a és a gőzölés akár 53% -kal is. Bár a legtöbb ember biztonságosan el tudja fogyasztani a nyers spenót anélkül, hogy bármilyen veseprobléma alakulna ki, előfordulhat, hogy korlátozni kell a nyers és a főtt spenót bevitelét, ha kalcium-oxalát veseköve van.

Figyelmeztetés és kezelések

Forduljon orvosához, ha súlyos vese kövek jelei vannak, például a vér vizelete, láz, hidegrázás, zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet, hányás, vizeletürítés vagy súlyos fájdalom az oldalán vagy hátán. Ezek a tünetek azt mutatják, hogy vese kövei túl nagyok ahhoz, hogy természetes úton haladhassanak a szervezetében, és szükség lehet orvosi eljárásokra, mint például az ureteroszkóp, az alagút műtéte vagy a lökéshullámok eltávolítása.